Grillowanie pod okiem kuchennych mistrzów. Za nami kolejne warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów

Materiał informacyjny Sokołów
Tuż przed początkiem lata, w malowniczym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych organizowanych przez Akademię Qulinarną Sokołów. Tym razem zaproszeni goście, pod czujnym okiem ekspertów poznali tajniki grillowania. Jedni zmierzyli się z polskimi potrawami według nowatorskich przepisów szefa kuchni Dominika Moskalenko, inni postawili na dania kuchni świata w wykonaniu kuchennego wirtuoza Andrzeja Andrzejczaka. Spotkanie jak zwykle przebiegło w cudownej, przyjaznej i iście rodzinnej atmosferze.

Grillowanie z Sokołowem

Piękny, słoneczny, piątkowy dzień. Temperatura powyżej 20 stopni, cudowny blask słońca oraz zero widoków na jakiekolwiek opady - brzmi jak idealny scenariusz na grilla? Zdecydowanie. Ponownie został on znakomicie napisany i wyreżyserowany przez Akademię Qulinarną Sokołów, a główne role w tym wybornym wydarzeniu zagrali influencerzy i dziennikarze. Mowa oczywiście o kolejnej odsłonie warsztatów kulinarnych w malowniczym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej.

Znajdujemy się w Akademii Qulinarnej Sokołów. Są to cykliczne warsztaty, które staramy się organizować 3-4 razy w ciągu roku. Dzisiejsze spotkanie minie pod znakiem grillowania, mamy świetną pogodę, więc z pewnością wszystko wyjdzie idealnie. Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni oraz ekspertami, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dziś pomagają nam Dominik Moskalenko - związany z nami od wielu lat szef kuchni, który wyśmienicie zna się na wołowinie oraz wybitny szef kuchni Andrzej Andrzejczak - mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

Gotowanie pod okiem kuchennych wirtuozów

Zanim zaproszeni goście zabrali się za przygotowywanie wyśmienitych dań, wzięli udział w krótkim spotkaniu z szefami kuchni, którzy zapoznali ich ze swoimi pomysłami na grilla. Następnie uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy. Część miłośników gotowania rozpoczęła kulinarne zmagania pod okiem Dominika Moskalenko, inni dołączyli natomiast do zespołu Andrzeja Andrzejczaka.

Jak co roku wracamy do grillowania. Dzisiaj w naszej Akademii Qulinarnej zajmujemy się tym, co Polacy kochają najbardziej, czyli karkówką. Przygotujemy ją w trzech wyjątkowych marynatach - klasycznej, wietnamskiej i jogurtowej. Dodatkowo pokażemy, że kuchnia polska ma nieograniczone możliwości. Wszystko za sprawą kaszanki, która podana nie w sposób tradycyjny, a innowacyjny, zachwyci podniebienia uczestników warsztatów. Zaserwujemy ją bowiem na podpłomykach. Ciekawym dodatkiem będzie duszona cebula oraz prażone gruszki i jabłka z majerankiem - mówi szef kuchni Sokołowa Dominik Moskalenko.

Za przygotowywanie równie smakowitych potraw zabrali się podopieczni Andrzeja Andrzejczaka.

Lubię eksperymentowanie w kuchni, kocham też kulinarne wyzwania. W związku z tym, przygotowałem na dziś sporo propozycji. Będą smash burgery, które idealnie nadają się na grilla. Oprócz doskonałego mięsa, znajdą się w nich m.in. autorskie pikle i majonez. Mój zespół przygotuje także tortille ze skirt stekiem oraz bulgogi, czyli popularne danie kuchni azjatyckiej bazujące na cienko pokrojonej w paski wołowinie, warzywach i makaronie udon - mówi Andrzej Andrzejczak, szerszej publiczności znany jako Dr Meat.

Wyborne efekty

Po kilkugodzinnym grillowaniu, uczestnicy zabrali się za to, co Polacy kochają najbardziej - czyli jedzenie. Efekty warsztatów po raz kolejny przerosły ich najśmielsze oczekiwania. Wszystkie dania główne były soczyste i pyszne, a dobrane do nich dodatki, jak np. sałatka pa muchim, młode ziemniaki ze szczypiorkiem czy grillowana kukurydza, podkreślały wyrazistość potraw.

Uczestnicy warsztatów jak zwykle pokazali, że uwielbiają gotować i pracować w zespole. Współpraca była idealna, dlatego też efekt nie mógł być inny - jest przepysznie - podkreśla Dominik Moskalenko.

Podobnego zdania był Andrzej Andrzejczak.

Jestem tu po raz pierwszy i muszę przyznać, że jest znakomicie. Lubię stawiać sobie wysokie cele w kuchni. Cieszę się, że mój zespół zrealizował je idealnie. To był wspaniały dzień - kwituje słynny Dr Meat.

Wkrótce kolejne warsztaty

Na zakończenie, influencerzy oraz kucharze wstali od stołów, by w pięknej, letniej scenerii, zapozować do pamiątkowego zdjęcia. Okazja do kolejnego spotkania już za kilka miesięcy.

Warsztaty kulinarne Sokołowa to nie tylko gotowanie, ale i wspaniała atmosfera. Wszyscy podkreślają, że jest tu iście domowo, rodzinnie. Zwracamy się do siebie po imieniu, jesteśmy uśmiechnięci. To wszystko powoduje, że odwiedzają nas stali goście, jak i nowe twarze. Zależy nam nie tylko na tym, aby wynieśli stąd cenną wiedzę, ale też dobrze się tu bawili. Za każdym razem chcemy dzielić się z uczestnikami spotkań zarówno doświadczeniem, jak i nowymi pomysłami. Po raz kolejny nam się to udało. Z pewnością będziemy kontynuować te warsztaty - mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

Warsztaty organizowane przez Akademię Qulinarną Sokołów to cykl ciekawych spotkań, podczas których zaproszeni influencerzy i dziennikarze poznają sekrety sztuki kulinarnej zgodnej z aktualnymi trendami żywnościowymi. Celem przedsięwzięcia jest promocja zdrowego trybu życia i propagowanie trendu zero waste. To także możliwość poznania sekretów pracy najlepszych kucharzy i wzbogacenia swojego notatnika z przepisami o nowe, inspirujące propozycje.

emisja bez ograniczeń wiekowych

 

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Grillowanie pod okiem kuchennych mistrzów. Za nami kolejne warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na pruszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto