MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Kieleckie Przedszkole ABC wita Warszawę! Zobacz zdjęcia z wycieczki

Kieleckie Przedszkole ABC wita Warszawę! Zobacz zdjęcia z wycieczki

Kolejna ważna nagroda dla Teatru imienia Stefana Żeromskiego w Kielcach

Kolejna ważna nagroda dla Teatru imienia Stefana Żeromskiego w Kielcach

Polecamy

Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

GORĄCY TEMAT
Polaków seks na wakacjach. Jesteśmy spontaniczni i… nieodpowiedzialni

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Szukasz bogatego męża? Influencerka mówi, gdzie latem spotkasz zamożnych singli

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów

Politycy, nie zabijajcie polskich mediów