MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego...
fot. rez_art/123rf

Burger Drwala, pizza, frytki, a może kebab? Teraz możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Wypróbuj przepisy na ich zdrowszą fit wersję

Burger Drwala

Popularna kanapka w okresie jesienno-zimowym kusi niejednego miłośnika dań typu fast food. Składa się przede wszystkim z bułki, smażonego mięsa wołowego, panierowanego i smażonego sera, boczku, tłustych sosów oraz niewielkiej ilości warzyw.

Według danych producenta, jedna kanapka wazy ok. 320 g i dostarcza aż 894 kcal, czyli prawie 50 proc. dziennego zapotrzebowania na energię dla przeciętnego człowieka. Porcja zawiera również 51 g tłuszczy, z czego 20 g stanowią niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe! Dodatkowo jedna kanapka jest źródłem 39 g białka, 4 g błonnika oraz 4 g soli.

Wersja z podwójnym kotletem zawiera 68 g tłuszczu, co stanowi prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik!

Warto zastąpić ją domową wersją z pieczoną piersią kurczaka, z dużą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Taka kanapka w jednej porcji 320 g dostarczy ok. 400 kcal, 40 g białka, 8 g błonnika pokarmowego, 0,5 g soli i tylko 5 g tłuszczu!

Zobacz również

Remont pętli tramwajowej w Rudzie Śląskiej – Chebziu. Jak postępują prace? ZDJĘCIA

Remont pętli tramwajowej w Rudzie Śląskiej – Chebziu. Jak postępują prace? ZDJĘCIA

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Wieczór autorski Jadwigi Buczak w OKK "Akwarium" Rzeszowie

Polecamy

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

„Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Choroba Kopciuszka” często jest diagnozowana zbyt późno. Zwróć uwagę na ten objaw

Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa

HIT DNIA
Puszyste naleśniki na maślance. Zajadaj się nimi do ostatniego kęsa